Глобус ЕС
EL

Какво се случи в Сливен през 2016 година?

Юнските порои превърнаха Сливен в същинска Венеция /снимка: Данаил Христов/
24.01.2017 / 15:07

Май

Заместник-председателят на Общинския съвет Кирчо Димитров съобщи, че продължаващите гонки по улиците на Сливен ще станат обект на парламентарно питане към министъра на вътрешните работи. Той каза още, че Реформаторският блок ще попита министъра каква е причината през нощта в града да дежурят само две патрулки и дали има възможност колите да са повече.

Продължи и сагата около Стария бряст. Вековното дърво бе ваксинирано срещу трахеомикоза или т.нар. холандска болест. Ваксинацията стана чрез специален уред за инжектиране, а от общината съобщиха, че подобно лечение на бряст се прави за първи път в страната. Стана ясно, че дървото ще бъде ваксинирано и през лятото, както и в края на вегетацията. Специалистите казаха, че проблемите на Стария бряст са три: хранителният му режим, загниването и холандската болест, от която дървото не е болно, но има симптоми.

Резултатите от национален граждански одит на активната прозрачност за 2016 г. показаха, че община Сливен е на първо място в страната и с най-висок рейтинг. Сливен поведе класацията сред всички 565 институции, включени в одита.

Стана ясно, че килими от цветя ще красят Сливен през лятото. От общината обещаха ефектът от летните цветя да се усети в края на май, когато всички цветя са цъфнали. А самото зацветяване да започне в началото на май.

Общината получи безвъзмездно пожарен автомобил за нуждите на регистрираното доброволно формирование „Железни врати” в село Стара река. Ключът на специализираната кола бе връчен от гл. комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „ПБЗН” в МВР на кмета Стефан Радев.

Започнаха Майските дни на културата. На 4 май на площада бе запален символният огън на тържествата. В програмата бяха включени редица интересни събития, сред които съвместен концерт на група „Кикимора” и Симфоничния оркестър, премиери на книги, театрални постановки, изложби, конкурси, фестивали и др.

Интересно бе и на политическата сцена. Сливенката Вероника Делибалтова бе преизбрана за лидер на Младежкото обединение на БСП. А адвокат Сиво Сивов стана първи заместник-председател на политическа партия Движение за социален хуманизъм. Народният представител от ДПС Янко Янков пък стана заместник-председател на партията. А сливенката и бивш заместник-кмет по времето на Йордан Лечков Офелия Кънева стана шеф на Държавната агенция за закрила на детето.

Според статистиката, област Сливен бе на 13-то място в страната по брой на населението. Данните показаха още, че населението на общината е намаляло с почти 1000 души и в края на 2015 г. е 121 405 души, че жените са повече от мъжете, че населението застарява, а детската смъртност намалява.

За пореден път в Сливен се проведе националният фестивал за млади изпълнители на популярна музика „Цветен камертон”. В него участваха над 100 изпълнители от цялата страна, а голямата награда спечели 18-годишната Ивета Костова от Ямбол.

През месеца продължи и сагата с водния цикъл. След установени при видеонаблюдение проблеми, бяха извършени точкови ремонти и почистване на участъци по стария воден цикъл на „Бул гейт”. Камерите показаха, че има участъци, които не подлежат на частичен ремонт, а се нуждаят от нови тръби. Кметът съобщи, че за ремонта ще се използва уникален безизкопен метод, който ще спести разкопаването, изваждането на старите тръби и поставянето на нови. За извършването на ремонтите МРРБ осигури 1,6 млн. лв.

Общинският съвет одобри предложението на кмета Стефан Радев за вземане на безлихвен заем от държавата в размер на 8 млн. лв. С парите се предвиждаше разплащането на стари задължения.

В Сливен се проведе 18-ят Национален фестивал на детската книга. От 9 до 11 май в града бяха представени нови детски книги, издателства, театрални постановки, изложби. Ларгото отново бе оцветено от приказния карнавал, превърнал се в запазена марка на сливенския фестивал. В града гостуваха деца от цялата страна, проведоха се конференции и кръгли маси с участието на известни специалисти от сферата на книгоиздаването. На 10 май бяха наградени и тазгодишните носители на наградите на фестивала „Константин Константинов”. Наградата „За цялостен принос” отиде при писателката Величка Настрадинова, за автор – при Румен Иванчев, за илюстрация – при Силвия Калоянова, а за издателство – при ИК „Кръгозор”.

На Гергьовден в местността Бармук баир беше опънат 30-метров национален трибагреник. Идеята и реализацията й бяха на сдружение „Свети Георги Победоносец”, което организира и празник „На хубав ден, Гергьовден” край параклиса „Свети Георги”.

Ръководството на общината проведе срещи с представители на бизнеса по повод идеята за поетапно разширяване на системата на видеонаблюдението в Сливен. Намеренията бяха на първо време да бъдат поставени камери в индустриалната зона, заради зачестилите кражби от фирмени обекти.

Общината подготви Наредба за насърчаване на инвестициите, с която да привлече бъдещите инвеститори в града. Документът предвижда съкратени срокове за административно обслужване, индивидуално обслужване и придобиване право на собственост върху имоти частна общинска собственост, както и издаване на сертификат клас В.

През месеца вестник „Сливенски НОВИНИ” стана на 21 години. Първият брой на седмичника излезе на 22 май 1995 година, в чест на най-българския празник – Деня на славянската писменост. И оттогава до днес, всеки петък вестникът стига до ръцете на своите читатели. Благодарим Ви за доверието!

Обществената комисия за избор на носител на наградата „Аргира Жечкова” определи Веселина Симеонова за носител на наградата за 2016 година. Тя е главен учител по български език и литература в ПМГ „Добри Чинтулов”.

Научна конференция на тема „Съвременни тенденции в здравните грижи” се проведе във филиала на Медицинския университет – Варна в Сливен. На нея бяха представени интересни доклади, а кметът Стефан Радев заяви, че е горд, че в Сливен има филиал за обучение на специалисти по здравни грижи.

За пореден път се проведе и Нощ на музеите и галериите в Сливен. В нея се включиха Художествена галерия „Димитър Добрович”, Регионалният исторически музей, крепостта Туида и Националният музей на текстилната индустрия. Всяка от културните институции бе подготвила интересна програма.

Инженерно-педагогическият факултет към ТУ-София в Сливен отбеляза своя 30-годишен юбилей. Във връзка с годишнината се проведе кръгла маса на тема „Образователни практики в сътрудничеството между средни и висши училища”, а на тържествено събрание кметът Радев връчи почетен знак на общината на зам.-ректора проф. д.т.н. инж. Станимир Карапетков.

21 сирийски граждани бяха открити във вагон на товарен влак на жп гарата в Нова Загора. Сред чужденците имаше предимно жени и деца. Нелегалните мигранти бяха прегледани от лекари и настанени в полицейското управление в Нова Загора, където бяха разпитани.

За 20-ти път в Сливен се проведе и Международният детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници”. Тази година тук гостуваха състави от Беларус, Грузия, Индия, Литва, Македония, Молдова, Полша, Унгария и др.

Юни

На 1 юни общината организира първият детски панаир в Сливен. На площада пред сградата с часовника бяха организирани различни ателиета, работилници и др., а децата участваха и в две игри – в историческия музей и в художествената галерия.

Успешно приключи пласирането на облигационната емисия на общината. Кметът Радев съобщи, че предложените облигации са записани на 100 процента при параметри, по-добри от тези, които гласуваха общинските съветници. Купувачът на емисията бе Общинска банка. Сумата от 25 млн. лв. бе преведена по сметката на общината, започнаха процедури по погасяването на банковия кредит, на кредитите по ФЛАГ, както и по плащания към доставчици, натрупани през годините.

През юни продължиха грижите за Стария бряст. Клоните на дървото бяха укрепени с въжета тип „кобра”, а стволът му бе обследван, за да се разбере какво е състоянието му.

Две нови наредби, внесени от кмета Радев, бяха одобрени от Общинския съвет. Първата бе Наредбата за насърчаване на инвестициите, а втората – Наредба за обществения ред. Дебати предизвика заложената забрана за движение на каруци в града. Новата наредба забрани на жителите и гостите на града да ходят с покрити лица. На тази сесия бе взето решение, че до края на септември общината трябва да има ясна визия за бъдещата „синя зона”.

От общината съобщиха, че реконструкцията по водния цикъл е приключила преди крайния срок и за 200 000 лв. по-малко от планираните 1,6 млн. лв. Стана ясно, че от ремонт се нуждаят още няколко колектора от първия етап на водния цикъл, които също се нуждаят от реконструкция. Кметът Радев изрази надежда, че МРРБ отново ще подкрепи общината.

Консулът на Русия във Варна Сергей Лукянчук гостува в Сливен във връзка с провеждането на заключителния етап на деветия национален фестивал на руската песен и танц. Във фестивала участваха над 70 състава от цялата страна.

Д-р Андон Бояджиев, почетен гражданин на Сливен и носител на наградата „Д-р Иван Селимински”, представи новата си книга „По стъпалата на житието и творчеството” и отбеляза 90-та си годишнина.

Състезателката по джудо и носителка на редица европейски и международни титли Бетина Темелкова обяви намерението си да напусне националния отбор по джудо и да стане състезателка на Израел. Изключителен успех постигнаха представителите на рали клуб „Булсим” – Сливен Дилян Станков и Младен Карчев. Те се класираха на трето място в генералното класиране на най-голямото българско рали „България”. Любен Каменов спечели планинско състезание „Българка”.

Временните управители на три общински дружества станаха постоянни, след като спечелиха обявените от общината конкурси. Даниела Йорданова пое общинско предприятие „Земеделие, гори и водни ресурси”, Жанета Стойчева – общинско предприятие „Общински пазари”, а Петко Чолаков – общинско предприятие „Общинска охрана и СОТ”.

Стана ясно, че натрупани дългове към фирмата за сметопочистване бавят смяната на контейнерите за смет. Искането на общината за подмяна на контейнерите бе за над 1 млн. лв., при дългове от над 5 млн. лв. Стана ясно, че проектът за подземни контейнери още не е приключил, заради неразплатени дейности и строителни работи без разрешителни.

Пороите не подминаха и Сливен. Интензивните дъждове успяха да превърнат Сливен в същинска Венеция. Централните булеварди се превърнаха в пълноводни реки, автомобили закъсаха в дълбоките води по улиците, наводниха се мазета, магазини и заведения. Районът около „Розова градина” пак стана езеро. Силната вода по улиците успя да отнесе дори капаци на шахти, пропаднаха части от улици.

Кметът Радев заяви, че общината е получила уведомление от финансовия министър, че е лидер в групата на общините, подлежащи на финансово оздравяване. Радев допълни, че ще предложи на Общинския съвет да се започне процедура по финансово оздравяване, да се изработи план за финансово оздравяване, който да бъде публично обсъден и след това – гласуван от местния парламент.

Над 20 проектанти от София и Варна започнаха изготвянето на Общ устройствен план за цялата община, с хоризонт до 2035 година. Между общината и фирма „АГОРА 66” бе сключен договор за изработване на проект на плана, проведе се и работна среща с екипа.

Стана ясно, че общината планира нови 14 социални услуги, сред които Център за настаняване от семеен тип, Дневен център за хора с увреждания и др. Фонд „Култура” одобри финансирането на 8 проекта на обща стойност 13 хиляди лева.

Юли

Продължиха дейностите по прилагането на новата Наредба за обществения ред. Проведе се среща между ръководството на общината и представители на фирма „Общинска охрана и СОТ” и РПУ - Сливен. Участниците в срещата се обединиха около идеята да се изземва кошумът на каруцата при установено нарушение на забраната за движение на превозни средства с животинска тяга из града.

Стана ясно, че водата на Минералните бани не става за пиене. Общината и РЗИ изготвиха съвместен план за взимане на проби и извършване на анализи на водата на баните. На чешмата на питейния павилион бе поставена предупредителна табела.

От общината съобщиха, че от 5 юли поетапно започва принудителното премахване на незаконосъобразно изградени въздушни електронни съобщителни мрежи на територията на целия град.

Предприемачи от ГЕРБ-Сливен подариха на общината красиви кашпи с цветя, с които бе украсено Ларгото.

Общината подкрепи сливенската полиция в борбата й с телефонните измами. Кметът Радев съобщи, че са започнали съвместни дейности по информиране на гражданите и най-вече на възрастните хора, които са най-уязвими при този тип измами.

Заместник-кметът Стефан Кондузов заяви, че започва поетапна подмяна на съдовете за смет в града. На първо време бяха подменени около 500 контейнера в центъра на града, върху които бе изписано името на фирмата и индивидуален номер. Започна и нощно миене на улиците.

Дневният център за възрастни хора с психични увреждания стана на 3 години. Кметът Радев изпрати поздравителен адрес до Камелия Грозева, председател на фондация „Милосърдие” и ръководител на Центъра. По повод рождения ден в Центъра се проведе Ден на отворените врати.

Старият бряст беше ваксиниран за втори път срещу трахеомикоза. С това половината от предвидените за годината дейности бяха извършени. Стана ясно, че третата ваксина ще бъде поставена през есента, в края на вегетацията на дървото. Специалистите уточниха и трите основни проблема на бряста: хранителният му режим, загниването на стъблото и клоните му, и холандската болест.

Общината купи 9-местен микробус за Дома за възрастни с умствена изостаналост в селище „Качулка”. Колата бе предназначена за превозване на храна от кухнята до трите столови.

Бившият областен управител Димитър Сяров бе избран за заместник-председател на ДСБ.

Кметът Радев бе категоричен, че ако нарушенията на велосипедистите по Ларгото продължат, общината ще започне да налага глоби. Въпреки че има забрана за движение на велосипедисти по главната пешеходна зона, и малки, и големи редовно карат колела там и създават опасност за преминаващите граждани.

В средата на месеца 48 мъже, жени и деца от Сливен се включиха в похода „По бойния път на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа от 1868 година”.

Извънредният и пълномощен посланик на Република Ирак в България Кахтан Джанаби посети Сливен и предложи на кмета Радев Сливен и Вавилон да станат побратимени градове. Посланикът изнесе и публична лекция за сегашното положение в Ирак, а в зала „Май” бе открита фотоизложба.

Големи успехи в дейността си отчете екипът на средновековната крепост Туида.

Август

В началото на месеца дойде радостната новина, че започва ремонтът на пътя за Ичера. На 2 август експерти направиха оглед на участъка. Стана ясно, че се предвижда възстановяване на пътя с анкери и пилоти. Първоначалната оценка на възстановителните работи бе за около 3,4 млн. лв.

Стана ясно, че Регионалният исторически музей в Сливен вече ще се казва „Симеон Табаков”. Директорът на музея Николай Сираков съобщи, че процедурата е към своя край и че вече е получено съгласието на културното министерство. Сираков каза още, че се очаква предложението да бъде изпратено за одобрение в Министерския съвет. От музея възнамеряват да посветят на видния сливенски историк и писател и „Табакови четения”.

Три големи проекта от Инвестиционната програма на община Сливен за периода 2016 – 2020 г. бяха подадени по електронен път в системата ИСУН 2020 от кмета Стефан Радев. Проектите са за интегриран градски транспорт, подобряване на образователната инфраструктура на четири детски градини, и благоустрояване на кв. „Република” и поречието на река Асеновска. Общата стойност на проектите е близо 21 млн. лв.

За 15-ти път в село Гавраилово се проведе регионалният празник „Златна праскова”. Наред с кръглата маса на тема „Овощарството в България”, се проведоха и фотоизложби, конкурси, концерти и др.

Силвия Маринова от ГЕРБ положи клетва като общински съветник. Тя зае мястото на Милена Чолакова, която излезе от местния парламент, за да оглави дирекция „Образование, култура и връзки с обществеността”.

Над 5 кг хероин бяха задържани при спецакция край Сливен. В микробус, управляван от румънец, полицаите откриха 10 пакета с хероин в специален тайник. В акцията участва и следово куче. От полицията казаха, че намереният наркотик е с афганистански произход и много високо качество. Стойността му на едро бе 100 000 евро.

Църковното настоятелство на църквата „Свети Георги”, която се гради в местността Бармук баир, заяви, че за довършването на храма са нужни около 70 000 лв. Стана ясно, че много хора и фирми помагат в градежа с доброволен труд и материали. От настоятелството обявиха и дарителска сметка. Идеята е на Гергьовден 2017 година там да бъде отслужена празнична литургия.

Общината извърши ремонт на покрива на сградата на Старческия дом. Покривът създавал проблеми на домуващите повече от две години. Заради сериозни течове по време на дъжд се наводнявали стаите на последния етаж.

Продължи дарителската кампания за набиране на средства за възстановяването на паметника на Шести артилерийски полк. Паметникът се намира в бившия Зенитен полк в Сливен, а състоянието му е много лошо. За ремонта са нужни над 70 хиляди лв.

17-то издание на националния събор-надпяване „Карандила пее” се проведе през месеца в местността Карандила край Сливен. В него взеха участие над 500 души от различни краища на страната.

Още снимки от новината

През май за 20-ти път се проведе международния детски фолклорен танцов фестивал "Приятелство без граници"

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев