Глобус ЕС
ГЕРБ Евроизбори 2019

Що е саморегулиране и има ли то почва у нас?

Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите
21.02.2017 / 15:12

Национална конференция в Сливен събра над 70 представители на 21 водни оператора у нас. На двудневната среща по проекта „Процесен бенчмаркинг на В и К дружествата в България“ бяха представени резултатите от сравнителния анализ на данните от 2015 година. На срещата, организирана от Българската асоциация по водите, експерти на Дунавската водна програма и Европейската бенчмаркинг корпорация представиха опита на водните дружества в Западна Европа и бенчмаркинга в Дунавския регион. Направени бяха презентации на някои добри практики в България и на специализирани IT решения за събиране и обработване на данни за новите регулаторни изисквания, които ще бъдат въведени.

С подкрепата на IAWD и Световната банка, проектът се реализира за трета година в България. Според старши експерта на Световната банка Ивайло Колев, бенчмаркингът е отдавна прилаган в Европа и може да бъде от полза както за водните дружества у нас, така и за потребителите ва В и К услуги. Акцентите в дискусията по сравнителния анализ на показатели на водните дружества в България бяха свързани с качеството на услугата за потребителите, снижаването на високите загуби на вода в България и възможността нови IT технологии да бъдат внедрени във В и К отрасъла, за подобряване и улесняване на работата на водните оператори. Сериозният дебат между водните оператори у нас в момента е дали са оправдани такива инвестиции и доколко западноевропейският бенчмаркинг може да представи реална картина на водоснабдяването при твърде различните условия в България.

Основните изводи и акценти от срещата коментира Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите:

- Г-н Иванов, работната среща в Сливен беше по теми на бенчмаркинга – една непозната в българския език дума, която означава сравнителен анализ. Какво представлява бенчмаркингът и какви цели преследва?

- Тази среща беше кулминацията на миналогодишния процес по събиране и обработване на информацията от 2015 година, постъпила от 21 водни оператори у нас. Събрахме се в Сливен всички участници в проекта, за да обсъдим резултатите и да потърсим начини за подобряването им. Идеята е не просто да се сравнят, а в един момент да се срещнат В и К дружествата, за да обменят добри практики и опит. Те самите да могат да преценят в кои дейности се справят добре и къде изостават спрямо своите колеги. Ние като асоциация преценихме, че не трябва да оставяме нещата дотук, а предлагаме проектът да продължи с прилагане на добрите практики в един или два В и К оператора. Тук е важно да споделя, че говорим за сравнителен анализ и в никакъв случай за някакво съревнование между В и К операторите. Бенчмаркингът между В и К операторите всъщност е висша форма на регулиране в сектора и тя се прилага в малко, но добре развити държави, една от тях е Холандия. Там водните оператори не се нуждаят от регулатор или специфична държавна структура, която да им казва какво да правят. Там те се събират на подобна среща, поставят си сами целите, които всички заедно трябва да постигат и един друг се саморегулират. Надявам се един ден да доживеем това да се случи в България.

- Какво е мястото в този процес на новите технологии, които презентираха български IT компании?

- Поканихме водещи компании да представят свои технологии, защото сравнителният анализ е свързан именно със събиране и обработване на информацията. Попаднахме на компании, които имат изключително интересни и иновативни решения, като очила, с които можеш да виждаш инфраструктурата под земята, система за откриване на скрити течове, която работи през сателит, например в целия Сливен да се заснеме къде има скрити течове – смятам, че това е бъдещето на сектора.

- За кои важни сфери във водоснабдяването ще е от полза този сравнителен анализ?

- Има три нива на сравнителен анализ: базово, средно и върхово. Ние сме в средното ниво - влизаме в не особено задълбочен, но все пак в някакъв разрез, докато в развитите страни анализират и най-дребните детайли на процесите по пречистване, доставяне на вода и т.н. Сравнителният анализ е върху цялостната работа на нашите дружества и не изключва нито една дейност, но именно В и К операторите трябва да преценят след тази среща кой е за тях приоритетът в подобряването на работата. Като цяло, във водоснабдяването и канализацията в държавата ни има доста неща за решаване, в постоянни реформи сме. Вечният проблем е откъде ще дойдат парите за инвестиции. Но има и мерки, най-вече управленски, които могат да се приложат без много средства. Сигурен съм, че ако мениджърите на В и К операторите обменят опит помежду си, ще постигнат по-бързи резултати, например във фактурирането или отчитането на водомерите, което на различни места е различно организирано. Стремежът ни е да накараме мениджърите да си говорят, да споделят опит и информация и да търсят съдействие за постигане на резултати. На финала разделихме участниците в срещата на шест групи и всяка изработи по едно парче от голяма торта. Тя стана красива и вкусна, надяваме се, че за това допринесе комуникацията.

- Показа ли сравнителният анализ от какво има нужда водопроводната мрежа на Сливен?

- В Сливен се очакват много инвестиции по Оперативна програма „Околна среда" и със свой проект ВиК дружеството ще може да довърши пречиствателната станция за питейни води. Довършването на пречиствателната станция е най- спешно и най-важно за ВиК дружеството и жителите на града. Сливен е един от малкото големи градове в страната, където няма пречиствателна станция за питейни води. До 3-4 години трябва да се подмени и голяма част от водопроводната и канализационна мрежа в региона. ВиК - Сливен ще кандидатства и с проекти за подмяна на водопроводи и изграждане на канализация. В момента се подготвя апликационната форма. До месец ще има оценка колко средства са необходими за реализация на тези проекти, както и какъв е най-ефективният начин за решаване на водните проблеми на града.

През юни Българската асоциация по водите започва събирането на данни за 2016 година от В и К дружествата, за поредния сравнителен анализ.

Стела ВЕСЕЛИНОВА

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев