Глобус ЕС
ГЕРБ Евроизбори 2019

Започва ремонт на Център за незрящи

сградата на Община Сливен
15.03.2017 / 13:27

Община Сливен получи одобрение на проектно предложение „Основен ремонт на Център за социална рехабилитация и интеграция за незрящи”, съобщи ресорният заместник-кмет Стоян Марков. Ремонтът е по програма „Красива България” – 2017 г., мярка М02 „Подобряване на социалната инфраструктура”, финансирана от Министерството на труда и социалната политика.

„Общият бюджет на проекта е 179 000 лв., като всички дейности по неговото изпълнение трябва да приключат до края на 2017 година. Финансирането е 50 на сто от проекта, а останалите средства са за сметка на бюджета на общината”, посочи Марков.

Ще бъдат извършени основен ремонт и преустройство на сградата на бившия Младежки дом в кв. „Република”, която е предоставена на Община Сливен от Областна администрация с договор за безвъзмездно управление. Целта е да се разшири материалната база на Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) за незрящи – Сливен. С изграждането на новата база ще се повиши качеството на предлаганите услуги за незрящи на територията на общината, ще се създадат условия за разкриване на нови социални услуги и повече незрящи хора ще могат да бъдат обгрижвани.

След приключване на строителните дейности, ползвателите на Центъра за незрящи ще разполагат с помещение от 250 кв.метра. В него ще бъдат оборудвани кабинет по готварство и полезни умения, кабинет по зрителна рехабилитация, кабинет по арт терапия, многофункционална зала, помещения за фитнес и масаж, за двигателна рехабилитация. Всички социални услуги, предлагани от Центъра, ще бъдат изнесени в ремонтираната сграда, а сега действащото помещение, което е 50 кв.м., ще се използва за административно обслужване на потребителите.

„С този проект кметът и общинското ръководство изпълняват едно от поетите си обещания пред общността на хората с нарушено зрение - да разшири базата и услугите, които те получават. Провеждането на активна политика за предоставяне на нови и алтернативни социални услуги, т.нар. социално включване, е сред основните приоритети в програмата ни за управление през настоящия мандат”, каза още Марков.

Предстои подписване на споразумение между Община Сливен и Министерството на труда и социалната политика за финансиране на дейностите по реализацията на проекта и провеждане на процедура за избор на изпълнител за извършване на строително-ремонтни дейности.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев