Глобус ЕС
ГЕРБ Евроизбори 2019

Преференциите – репетиция за мажоритарен вот?

Добрин Добрев
20.03.2017 / 19:26

Колкото и да се ослушват политиците ни, няма да ни се размине мажоритарният вот, поискан и спечелен от Шоуто на Слави. Два милиона и половина избиратели поискаха сами да си избират кандидатите без да им ги натрапват партиите. Макар че кандидатите на мажоритарните избори пак партии ще ги определят.

Преференциите, за които сега се вихрят невиждани сблъсъци между съпартийци, са един вид мажоритарен вот, макар и определен от партиите. И генерална репетиция за скорошни нови избори, този път с мажоритарен вот. Което не е лошо, все пак избирателят трябва да бъде подготвен как да гласува и да не чака ЦИК,РИК и кой ли не да му подсказва или да го обърква повече.

Все пак едно е да удариш кръстчето върху партийния номер в бюлетината, друго е да добавиш кой от всичките 12 в списъка ти харесва. Леко партийно-демократично. Нали не е възможно всичките дванадесет да са с еднакви възможности да бъдат депутати?

Та, една от първите задачи на новия парламент ще бъде поредната промяна в Изборния кодекс – въвеждането на мажоритарния вот. Който си е един вид преференция до преференция. Този път със силно увеличено присъствие на кандидати.

Само не е ясно още кой ще храни партиите, като 11-те лева станат 1 лев за глас. Как без пари ще се правят избори? Да не стигнем до абсурда – има продавачи на гласове, ама няма купувачи?! Или тогава не партиите, а богатите ще купуват? Диалектика - има ли продавачи, ще има и купувачи.

Добрин Добрев

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев