Глобус ЕС
ГЕРБ Евроизбори 2019

Как децата да не отпадат от училище?

снимка от събитието
16.07.2017 / 13:46

В Областна администрация Сливен се проведе работна среща за набелязване на мерки за обхващане и задържане на децата в училище. Срещата беше водена от Димитринка Петкова – заместник-областен управител. Участие взеха представители на Областна администрация Сливен, Регионално управление на образованието – Сливен /РУО/, общините на територията на областта, кметски наместник на кв. „Надежда“ - Сливен, ОД на МВР Сливен, неправителствени организации, работещи за интеграцията на ромите и директори на детски градини и училища от област Сливен.

Участниците бяха запознати с Доклад на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев относно проект на Решение за създаване на механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, както и със самото решение. То е прието на заседанието на Министерски съвет на 4 юни 2017 г.

С механизма се определят редът и сроковете за формиране на екипите за съвместна работа на институциите, както и дейностите, чрез които ще се идентифицират децата и учениците в задължителна училищна възраст, които не са обхванати в образователната система. Механизмът посочва и начина на взаимодействието на екипите с компетентните институции, с родителите, както и за привличането на медиатори. Определят се функциите и отговорностите на министрите на образованието и науката, на труда и социалната политика, на вътрешните работи, на здравеопазването, на регионалното развитие и благоустройството, на председателя на ЦКБППНМ, на кметовете на общини, на областните управители, на РУО, на директорите на училища и детски градини, на ГД „ГРАО“ по изпълнението на дейностите в механизма.

В бюджета на МОН са предвидени допълнителни 330 млн. лв., които освен за увеличаване на работните заплати на учителите, ще бъдат насочени и за тяхното диференциране: прилагане на иновативни методи, електронно обучение, работа с уязвими групи, работа в отдалечени населени места.

В резултат на срещата в Областна администрация Сливен и активната дискусия бяха направени множество предложения. Те бяха оформени в решения за действия и мерки, които ще бъдат изпратени в Министерски съвет и Министерство на образованието и науката. Целта им е в област Сливен да бъде намален драстично делът на необхванатите и отпадащи от образователната система деца и ученици.

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев