Глобус ЕС
EL

Още добри отзиви за откритата трудова борса

Кметът Стефан Радев
21.07.2017 / 16:18

Над 1200 души преминаха за трите дни на организираната от общината открита трудова борса в Сливен. Работодатели записаха повече от 200 контакти за по-нататъшно развитие. Някои от фирмите бяха представени от мениджърите си, дори от собствениците. Те оцениха високо идеята и провеждането на събитието. Това съобщи кметът Стефан Радев.

„Общината трябва да продължи да бъде медиатор на тези процеси, ако може да бъде и катализатор на това повече хора да намират работни места тук. От друга страна, това да води до увеличаване на доходите и подобряване на условията на труд. В неформална обстановка се срещат работодатели и търсещи работа. Това улеснява и двете страни в комуникацията”, каза кметът.

Радев посочи, че има известни разминавания в очакванията на търсещите и на предлагащите работа. Работодателите обявяват все повече свободни места, но коментират, че младите хора предпочитат работа с малко натоварване за по-високо заплащане. Има препоръки провеждането на трудовата борса да е през есента, тъй като голяма част от младите са заети в туризма през летния сезон и отсъстват от града. Според кмета, трудовата борса трябва да се превърне в регулярно събитие.

Като положителен пример Радев посочи участието на „Нилсен Адмосфиър България“ ЕАД. „Това е пазарният лидер по пийпълметрия. Ние от няколко месеца разговаряме с тях и полагахме усилия да ги привлечем, да установят своя бизнес в града. За офиса си в Сливен ще наемат 20 човека. На втория ден на трудовата борса те вече бяха намерили повече от половината необходими служители. Много се радвам, че фирми, които имат световен опит и предоставят работни места за по-квалифицирани кадри, навлизат на нашия пазар”, коментира кметът.

На борсата бяха предложени 400 свободни работни места. Най-голям брой служители се търсеха в производството – над 270, в сферата на търговията и услугите – около 50, в администрацията на различните фирми свободните позиции бяха около 10. Новооткритото ОП „Озеленяване“ предложи 20 свободни позиции за озеленители, друга общинска фирма – „Общинска охрана и СОТ-Сливен" ЕООД, предложи 10 свободни работни места за охранители. Голям интерес проявиха посетителите към шатрата на Военно окръжие-Сливен и предлаганите позиции за военна служба.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев