Глобус ЕС
EL

Чешки автобуси ще возят сливенци

снимка от събитието
03.10.2017 / 15:35

Негово превъзходителство Душан Щраух – извънреден и пълномощен посланик на Република Чехия в България посети Сливен в сряда и се срещна с кмета Стефан Радев. Поводът за неговата визита бе подписването на договор между община Сливен и чешката компания „СОР Либхави“ за доставка на 27 автобуса за града. След срещата посланикът и кметът отговориха на въпроси на журналисти.

„Посещавам вашия град за първи път. Радвам се, че имах възможността да се срещна с кмета и да обсъдим въпроса за автобусите. Също така бях любопитен да науча от г-н Радев нещо повече за Сливен, какво е населението, каква е преобладаващата промишленост. Освен това обменихме идеи за бъдещо сътрудничество с чешки фирми. Мисля, че беше ползотворна среща и научихме повече един за друг. Тази доставка е най-голямата за България и Сливен може да се превърне в сервизна база за страната”, посочи посланикът на Чехия.

„Сливен може да се разглежда като витрина на чешките автобуси. Над 90 процента от градския транспорт ще е от чешки автобуси. Посещението на Негово превъзходителство чешкия посланик ми дава увереност, че всичко ще протече така, както е по договор и се надявам да продължим сътрудничеството”, заяви кметът Стефан Радев.

Индрих Худи – зам.-бизнес директор на чешката фирма „СОР Либхави“ ООД съобщи, че след подписването на договора започва производството и януари или февруари в Сливен ще дойдат първите автобуси. „Нашата фирма е вторият по големина производител на автобуси в Чехия. Компанията е основана през 1991 година. Практически започнахме от нулата, сега произвеждаме повече от 700 автобуса на година, с повече от 30 версии – автобуси, тролейбуси и други специализирани автобуси”, каза още Индрих Худи.

В сряда в Сливен беше представен нов чешки електрически автобус, а с него бе направена панорамна обиколка из града. Фирма „СОР Либхави“ предоставя електробуса за един месец тестов период. Той ще се движи по линия № 201 от градския транспорт на Сливен.

Чешката фирма „СОР Либхави“ ООД ще достави новите автобуси, които ще обслужват маршрутната мрежа на градския транспорт в Сливен. Фирмата е избрана след проведена обществена поръчка по реда на ЗОП с предмет „Доставка на 27 автобуса за автобусен парк на МГОТ по проект „Интегриран градски транспорт”, гр. Сливен”. Възложител на поръчката е общинската транспортна фирма „Пътнически превози” ЕООД, която е партньор на Община Сливен при изпълнение на дейностите по проекта.

„СОР Либхави” ООД ще достави 27 новопроизведени автобуси, от които: 6 автобуса SOR BN 10,5 - 74 места (от тях 32 бр. седящи, без местата за водач и инвалиди); 21 автобуса SOR BN 9,5 - 67 места (от тях 28 седящи, без местата за водач и инвалиди).

Автобусите трябва да отговарят на следните характеристики: единични, дизелови, нископодови, с минимум две врати, категория М3, клас I, екологична норма EURO VI.

В изпълнение на поръчката ще бъде доставено допълнително оборудване за диагностика, както и инструменти, необходими за ремонт и поддръжка на автобусите. Фирмата ще осигури гаранционно обслужване за срок от 48 месеца. Ще бъдат проведе обучения на водачите, обслужващия и сервизен персонал на „Пътнически превози” ЕООД.

Стойността на договора е 8 964 000,95 лв. без ДДС. Предстои сключване на договор с избрания изпълнител.

 
 

Copyright © 2008-2018 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев