Глобус ЕС
ГЕРБ Евроизбори 2019

Зам.-министър Султанка Петрова в Сливен: Ще работим за регионални демографски политики

снимка от събитието
14.10.2017 / 16:53

"Демографската политика е един от основните приоритети, които си постави правителството на Бойко Борисов. Преди всички отчитахме, че натрупаните проблеми са много важни, но нямахме волята да ги решаваме. Начинът да се справим е в по-добрата координация между централната и местната власт" - това заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова на среща в Сливен за демографските тенденции и жизненото равнище. Срещата се проведе на 6 октомври по покана на областния управител Чавдар Божурски. В нея участваха структурите на държавната администрация, синдикатите, неправителствени организации.

Сливен е сред областите, които се нареждат близо до най-бедната Видинска област по редица показатели. Доходът на населението от работна заплата през периода 2008-2016 г. в страната е нарастнал с 46 процента, а в Сливенска област - с 13,6 на сто или възлиза на 5 723 лева - съобщи Теменужка Златанова, експерт от екипа на зам.министъра. Брутният вътрешен продукт на човек от населението е нарастнал с 12,3 на сто в страната за периода 2011-2015 г., а в областта - с 5,3 на сто. Средната работна заплата за тази година е 1040 лева за страната срещу 790 лева за областта.

"Демографският колапс в България е заради миграцията. Европейските държави не дават, а даже приемат мигранти" - каза от своя страна доц.Георги Бърдаров, съветник на Султанка Петрова. Той посочи, че в Сливенска област, както и в някои други области, от една страна има дефицит на работна ръка, а от друга - излишък на неквалифицирана или ниско квалифицирана работна ръка. Едно от решенията е дуалното образование. Според официалната статистика, 10,4 на сто от населението в областта е от ромски произход. Но реалната му численост е по-голяма, тъй като някои роми са се самоопределили като принадлежност към други етноси.

По време на дискусията участниците в срещата съобщиха за проблеми в процедурите за трудоустрояване, в начините за социално подпомагане, в образованието на маргинализирани групи от населението, в липсата на добро заплащане на социалните работници. Всички участници ще изпратят в МТСП писмени становища и предложения за промени. Те ще бъдат анализирани. Целта е да се изработи регионална демографска политика, каза Султанка Петрова.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев