Глобус ЕС
ГЕРБ Евроизбори 2019

Нови идеи за паметника на Шести артилерийски полк

Паметника на Шести артилерийски полк
05.12.2017 / 12:35

Да се направи всичко необходимо паметникът на Шести артилерийски полк да бъде предпазен от студа и водата през зимата. Около това се обединиха на заседание членове на Инициативния комитет за възстановяване на паметника. Председателят на комитета, заместник-кметът Пепа Чиликова, съобщи, че набраната до момента сума от благотворителната кампания е 13 700, 45 лв. и че фирма дарява строителни материали за 2 000 лв. Тя постави въпроса дали част от средствата и строителните материали да се използват за хидро- и топлоизолация на паметника. Питането бе във връзка с експертно становище, според което е нужно да се направи ограждаща дървена конструкция за предпазване на паметника от зимните климатични условия.

Офицерите от резерва майор Митко Манев и подп. Божидар Борденяшки предложиха да се осигури свободен достъп до паметника чрез премахване на обекти. Те считат, че министерството ще осигури метал от непотребните гилзи на артилерийски снаряди за отливане фигурата на паметника. Припомняме, че преди време от Министерството на отбраната предложиха подпомагане като осигурят метала за копие на паметника. От своя страна, въз основа становище на главния архитект, Община Сливен предложи след изработване метално копие на паметника то да бъде монтирано в градинката до Колодрума. Това предложение обаче беше отхвърлено.

Скулпторът Стефан Кънев заяви, че има паметни знаци в много по-лошо състояние, които са възстановени, и допълни, че ако не се вземат мерки, паметникът ще се разруши. Художникът Александър Дойчинов препоръча да се направи хидро- и топлоизолация в необходимата степен и с разумно изразходване на част от набраните средства. Според него, е важно да се направи цялостно архитектурно заснемане на паметника, сканиране с лазерен 3D скенер и събиране на наличната документация, необходима за реставрацията. Затова е нужно да бъдат привлечени специалисти.

 

На заседанието бе взето решение следващата среща да се проведе в района на самия паметник, а след това да се предприемат следващи действия.

Благотворителната кампания за набиране на средства продължава. Коледни картички, изработени от деца в рамките на конкурс по инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“, ще бъдат предлагани на гражданите. Това ще става по време на различните празнични мероприятия от Коледно-новогодишната програма на Община Сливен. Всеки, който купи картичка, ще даде своя принос за спасяването на паметника. Средства се набират и чрез дарителска сметка:

Общинска банка

ФЦ- Сливен

Адрес: гр. Сливен, бул.“Хаджи Димитър“ № 16

IBAN BG03 SOMB 9130 8428 7137 44

Вид на плащане 445100

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев