Глобус ЕС
ГЕРБ Евроизбори 2019

Сливенски книжки тръгват към българските училища по света

20.01.2018 / 15:42

Фондация „Обществен дарителски фонд – Сливен” и Информационен център „Европа директно-Сливен” започнаха кампанията „Да съхраним българските традиции и обичаи“, насочена към българските училища по света. Кампанията се организира по повод Българското председателство на Съюза на ЕС и Европейската година на културното наследство, които стартираха на 1 януари 2018 г.

Българският еврокомисар Мария Габриел финансира повторното отпечатване на издадената от Обществен дарителски фонд - Сливен книжка за оцветяване „Сръчността на българката – 24 носии от Сливенския край”. Идеята на организаторите е книжките да стигнат до много от българските училища извън страната.

Автор на книжката за оцветяване е художникът и преподавател в Националната художествена гимназия „Димитър Добрович”- Сливен Йордана Кунчева. Комплектът съдържа 24 цветни картинки на женски народни носии от Сливенския край и 24 черно-бели модела за оцветяване на ежедневни, празнични, невестински, сватбени, лазарски и др. носии от селата Бяла, Биково, Чокоба, Глушник, Пъдарево, Крушаре, Панаретовци и др. На всяка страница има и текстове, които разказват подробно за частите на женската народна носия.

Миналата година Мария Габриел, тогава заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в ЕНП, била впечатлена от сливенската книжка „Сръчността на българката – 24 носии от Сливенския край”. И съвсем спонтанно се родила идеята за настоящата кампания: за да се отбележи подобаващо българското европредседателство на Съвета, точно тези сливенски книжки да бъдат изпратени на децата в българските училища в Европа, САЩ, Канада, Австралия и др. Инициативи, свързани с европредседателството и европейската година на културното наследство, ще се провеждат и в сливенските детски градини и училища. Специалният тираж с книжки за оцветяване, който ще стигне до различни кътчета по света, включва послание на еврокомисар Мария Габриел към българските деца в чужбина:

„Скъпо дете,

В Европейския парламент силно отстояваме културното разнообразие на Европа, както и неговия принос за съхраняване на историческото наследство на всяка страна. Популяризирането на спецификите и самобитността на отделните региони в ЕС са сред основните приоритети на работата ми за защитаване ценностите на Обединена Европа.

Тази книжка, която представя богатството на народните носии на България, е своеобразна визитна картичка на нашите фолклор и наследство. Тази книжка ще те запознае със спецификата, традиционната култура и бита на българския народ от Сливенския край и ще те потопи в „хубостта на българката“ през вековете до днес.“

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев