Глобус ЕС
ГЕРБ Евроизбори 2019

Какво се случи в Сливен през 2017 година?

30.01.2018 / 16:30

/продължение от бр.2/

Април

В началото на месеца станаха ясни имената на новите народни представители на Сливен. В парламента влязоха избраните в областта Десислава Танева и Галя Захариева от ГЕРБ, Таско Ерменков и Кольо Милев от БСП, Петър Петров от „Обединени патриоти” и непознатата за повечето избиратели Гергана Стефанова от новосформираната партия на Марешки „Воля”.

От общината обещаха, че до края на май трябва да започнат строителните дейности по кръговото кръстовище на „Розова градина”, а малко по-късно и по пробива на улица „Раковски”. Обещаха и нови светофари на ключови кръстовища в града. В Сливен се проведе национален форум по дентална медицина.

Чаровната Бетина Темелкова, която от две години тренираше в Израел, стана и гражданка на тази държава.

Стана ясно, че ученици от Националната художествена гимназия ще нарисуват великденските яйца, които ще украсяват центъра на града за празника. Общината даже организира конкурс, в който гражданите избраха най-красивото яйце.

Оказа се, че интересът на родителите към електронния прием на деца в детските заведения е много голям.

Общината обяви конкурс за име на група за Сливен в социалната мрежа Фейсбук. Въпреки многото предложения, име така и не беше избрано, а групата не успя да се превърне в най-посещаваната сливенска група, каквото бе намерението на организаторите в началото.

В средата на месеца козирка на блок 28 в кв. „Даме Груев” се срина на тротоара посред бял ден. За щастие, нямаше пострадали хора. Общината предприе спешни мерки за обезопасяване на блока.

Обещаха на гражданите, че в Общинския съвет най-сетне ще бъде гласуван План за организация на движението, който включва велосипедно, пешеходно и автомобилно движение.

Победител в тазгодишния национален конкурс за млади изпълнители „Цветен камертон” стана Станислав Илиев от Сливен.

Сливен влезе в новините с най-голямото си великденско яйце. Оказа се, че 6-метровото светещо яйце край Розова градина е най-голямото в страната.

Вандали посегнаха на новозасадената фиданка от Стария бряст край Катедралния храм в центъра. Това съобщиха инициаторите от едноименната фондация. И обещаха да посадят нова фиданка от бряста на същото място.

Продължи и разчертаването на Синята зона в центъра на града.

Общинският съвет гласува Оздравителния план на община Сливен.

Май

Месецът започна с „Урангейт” по сливенски. Във водата на няколко български села бе открит уран, а това бе причината за пореден път да се заговори за подобен проблем и в Сливен. Проблемът тук е обсъждан от години и е свързан със забавянето на рекултивацията на бившите уранови рудници край вилната зона. Властите съобщиха, че водата е с добро качество.

Данните на статистиката показаха, че населението в община Сливен продължава да намалява. И този път изненадани нямаше.

Третокласници от СУ „Пейо Яворов”, с класен ръководител Радост Рундева, изпратиха книжки и трибагреник на свои връстници от българското неделно училище в Малта.

Ръководителят на ретро клуб „Туида” Валентин Дойчинов покани премиера Борисов за член на клуба. Причина за това стана фактът, че Борисов отиде с ретро автомобил до избирателната урна на последните избори. Тазгодишният ретро парад в Сливен показа 85 автомобила и 40 ретро мотора.

За няколко дни Сливен отново се превърна в столица на детската книга. Тук за пореден път се проведе Национален фестивал на детската книга.

Тазгодишните „Сливенски огньове” бяха запалени от кмета и изявени ученици. Програмата на културните празници бе изпълнена с интересни събития.

Общината обеща до няколко месеца да монтира музикалния орган в зала „Сливен”.

От 1 май охранители влязоха в селата и помагаха на местните хора да опазят имуществото и продукцията си. 15 души бяха назначени на работа по пилотен проект, а хората от селата бяха доволни от работата им.

Кметът реши, че незаконните гаражи в града трябва да се премахнат, като се започне с центъра, където ще е Синята зона, а после се влезе и в кварталите. По тенекиените ръждясали врати на гаражите бяха разлепени писма от общината, че в срок от 7 дни гаражите трябва да изчезнат. /В крайна сметка изчезна само част от гаражите. Останалите и до днес грозят пейзажа в центъра и кварталите./ Прокуратурата пък протестира наредбата за Синята зона и ситуацията стана заплетена.

Бившият директор на полицията Чавдар Божурски бе назначен за областен управител на мястото на Татяна Петкова. Шеф на полицията пък стана комисар Иван Русев.

Местна фондация и водното дружество сключиха споразумение и започнаха съвместно изследване на водата в горските и планински чешми.

За 21 път в града се проведе международният детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници”.

Юни

Продължиха да ваксинират Стария бряст с надеждата, че ще оцелее. Дано вековникът наистина оцелее, въпреки многото грижи.

Общината продължи да разчертава Синята зона, а в средата на месеца центърът осъмна, осеян със знаци – забранителни и указателни, което създаде пълен хаос в движението.

Екипът на крепост Туида и сдружение „Ратина” към него показаха в Италия средновековна бойна техника и предизвикаха голям интерес.

Върховният административен съд окончателно реши да върне каруците по сливенските улици, за ужас на граждани и шофьори.

Общинското предприятие по озеленяване стори и невъзможното да се справи с многото проблеми, свързани със зелената система в града.

Кметът предложи ликвидация на общинско предприятие „Обреден комплекс”. Предложи още Кожният диспансер да премине към Областната болница.

Първата открита трудова борса в града, която срещна работодатели и евентуални работници, премине при голям интерес.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев