Глобус ЕС
ГЕРБ Евроизбори 2019

Край на враждата?

13.02.2018 / 12:17

Беше време, когато Сливен построи хотел с един етаж по-висок от ямболския, за да докаже на съседите си превъзходството си. Това беше при социализма, макар че съперничеството между двата града датира повече от век.

Но сега Сливен и Ямбол си стискат ръцете след столетие съперничество. Двата града са най-близките един до друг областни центрове. „Вместо да си завиждаме, е време да предприемем общи инициативи, които ще бъдат от полза на хората и от Сливен, и от Ямбол“, обяви оня ден кметът Стефан Радев. „Време е да започнем да разглеждаме двата града като голяма общност, която, заедно с населените места между тях, образува територия с население 200 хиляди души. Това я превръща в сериозен център на картата на България. В тази връзка сме внесли общо предложение от общините Сливен, Ямбол и Тунджа, която обхваща 40 села около Ямбол, до министъра на регионалното развитие.

Имаме желание да бъде удвоен като ширина пътят от Сливен до Ямбол“, каза Стефан Радев. Според него е напълно възможно създаването на обща индустриална зона между двата най-близки областни центъра, които са на разстояние 28 км един от друг. Летище „Бършен“ е на територията на община Сливен, но реално е между двата града. То е подходяща зона за инвестиции, която да се използва и от Ямбол, и от Сливен и която да осигурява работна ръка“, каза градоначалникът на Сливен. Той води преговори с държавното предприятие „Индустриални зони“ за обединяване усилията на двата града и превръщане на летището в индустриална зона.

Предстои подписването на меморандум, който предвижда осигуряването на инвеститор от страна на държавното предприятие и създаване на общо дружество, в което общината да влезе с терен, а държавата - със средства, инвестирани в инфраструктурата на този терен. Ако гледаме културния живот в Сливен и Ямбол като едно, всъщност ще имаме два пъти повече възможности за посещение на културни събития. Така е и във всеки друг сектор, заяви Стефан Радев.

Например, бихме добавили пък ние, сега сливенци спокойно могат да си вземат жена от Ямбол. И обратното.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев