Глобус ЕС
EL

Изграждат ново защитено жилище

снимка от събитието
29.07.2018 / 11:35

Стартира изграждането на ново защитено жилище за възрастни с умствени увреждания в Сливен, благодарение на Програмата за хуманитарна помощ на Европейското командване на САЩ (EUCOM). Договорът за строителство е възложен на строителя "ИСС Инженеринг" ООД от Инженерно командване на военно-морския флот на САЩ (NavalFacilitiesEngineeringCommand (NAVFAC), което също така ще извършва контрол и надзор на строителните работи.

Обектът е включен в Програмата за хуманитарна помощ на Европейското командване след съвместната работа на експерти от Община Сливен и посолството на САЩ в София. Американската страна се ангажира с проектирането и извършването на строителните работи. В писмо от Отдела за сътрудничество в областта на отбраната на Посолството на САЩ в София до Община Сливен е изрично посочено също така, че всички строителни работи ще бъдат извършени стриктно в съответствие с българското законодателство и нормативи в областта на строителството. Проектът бе предложен от Община Сливен и одобрен през миналата календарна година.

Новото защитено жилище ще бъде изградено на територията на общински имот на ул. "Асеновска" №11 в централната част на града. Капацитетът му ще бъде осем възрастни с умствени увреждания. След изграждането му в него ще работят трима професионални терапевти. В жилището ще бъдат настанени осем души. В новото защитено жилище на обитателите ще бъдат предоставени условия близки до домашните в семейна среда.

Разгънатата застроена площ на сградата ще бъде 445,81 кв. м., включително два етажа и сутеренни помещения. Защитеното жилище ще бъде изградено върху общински парцел, на който наскоро бяха разрушени самосрутващи се и опасни сгради.

На първия етаж ще бъдат разположени две спални помещения, всекидневна и трапезария с кухненски блок, санитарни помещения. На втория етаж се предвиждат още две спални, складови и санитарни помещения. В сутеренните помещения ще бъдат разположени складове, перално помещение и абонатна станция за свързване към топлопровода на ТЕЦ.

Община Сливен е първата община в България, работеща в областта на предоставянето на социални услуги от резидентен тип. Постепенно в подобни заведения се извеждат настанените в институции като Дома за възрастни с умствена изостаналост в село Качулка. По този начин се преодолява риска от социална изолация, а на потребителите на социалните услуги от резидентен тип се осигуряват условия, близки до домашните.

След изграждането на новото защитено жилище неговата издръжка ще бъде поета от държавния бюджет, заедно с останалите социални услуги, чиито доставчик е Община Сливен.

Програмата за хуманитарна помощ на Европейското командване включва поредица от хуманитарни и строителни проекти в няколко европейски страни.

Програмата за оказване на хуманитарна помощ на цивилното население подобрява оперативната съвместимост между съюзниците, като в същото време посреща нуждите на местните общности и подобрява качеството на живот.

 
 

Copyright © 2008-2018 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев