Глобус ЕС
EL

За фитнеса няма възрастова граница, но изисква постоянство

Антон Големанов
03.04.2012 / 18:20

Антон Големанов, треньор във фитнес център „City”:

Антон Големанов е многократен шампион по джудо и самбо. През 2007 г. на световното първенство в Гърция става „Мистър Олимпия” по натурален култутизъм. Година по-късно през 2008 на световното първенство по културизъм в Сан Франциско печели второ място. Големанов е треньор във фитнес център „City” и е водещ на предаването „Фитнес Мания”.

- Г- н Големанов, продължавате ли кариерата си като културист?

- Бях спрял да се състезавам за около 3 години и мислех да се занимавам само с треньорска дейност. България обаче тази година спечели домакинство в Световното първенство, наградният фонд е доста голям - 100 000 лева и мисля да се състезавам. Световното първенство е на 30 ноември, а две седмици преди това е републиканското в България. Надявам се всичко да е наред и да нямам контузии, за да участвам. В момента съм в основен период на качване на килограми и около средата на август започвам същинската подготовка - диетата.

Аз съм първият в Сливен, който се занимава с културизъм състезателно. Имам и последователи - Йовко Тихов, например, стана световен, европейски, балкански и републикански шампион. Тази година, благодарение на неговите успехи, отборът ни по културизъм се увеличи и ние ще излезем с 8 състезатели във всички възрастови групи. Следващият месец, на 22 април, е републиканското първенство за младежи до 18 и до 23 години. Ще участваме с нов представител от Сливен, който е на 16 години и за първи път ще дебютира. Сега е в много добра форма, помагам му и се надявам, че ще успее да стане шампион.

- Има ли много млади хора, които проявяват интерес към фитнеса?

- Фитнесът е най-масовия спорт. Културизмът е състезателната му част. Много са трениращите във фитнес залите, но малък процент от тях решават да се състезават, защото за това се иска силна воля и пазене на стриктни диети. Фитнесът не е скъпо удоволствие. Ако човек не мисли да се състезава и иска да тренира просто за добра форма, това е дори най-евтиният спорт. Може да се тренира по всяко време. Не зависи от треньори и от тренировъчни партньори.

Може да се каже, че фитнес център City е най-посещаваният фитнес в града. Имa професионални инструктори, който се занимават с всички клиенти. Оборудването е професионално и става както за любители на спорта, така и за професионалисти. В залата даваме насоки на спортуващите, за да открият сами кое е най-добре за тях, защото няма точна формула, която да важи за всички. Ако имаше такава, щеше да е публикувана в интернет и ние изобщо да не се занимаваме. Помогнали сме на много хора и можем да се похвалим с доста добри резултати. Имаме посетители, които са свалили по 30-40 килограма и такива, които са били много слаби, а в момента са с огромна мускулна маса. Възрастта на хората, които посещават фитнеса, е разнообразна. Най-възрастният ни клиент е на 66 години.

- Идват ли при вас жени?

- Абитуриентките вече започнаха да се подготвят за баловете. Те имат невероятни изисквания. Искат за две-три седмици да свалят по 10 килограма. Нещата обаче не се случват толкова бързо. Това е спорт, който няма възрастова граница и ограничения, но изисква време и постоянство.

Често при мен идват жени, които ми казват „оттук искам да махна, това искам да запазя”. Обяснявам им, че организмът не действа така. Всеки си има собствена генетика и чрез фитнес тя може да се подобрява, но да се махат мазнини от точно определено място, не може. Започва се едно цялостно отслабване.

Специално на жените обръщаме много внимание и сме постоянно до тях. Първо им правим една лека тренировка, за да може на следващия ден да си усещат мускулите. Тогава преценяваме къде те са по-слаби и според това нагласяваме упражненията. И чак след това се започва същинската работата. Някои искат стягане на определени части. Да, това може да се случи. Има конкретни упражнения за стягане, но не и за топене на мазнини на места по избор.

- Злоупотребяват ли младите хора с използването на стимуланти за натрупване на бърза мускулна маса и опасни ли са те?

- Професионален спорт без употребата на стероиди няма. Такъв не съществува, няма и да съществува. Както се вижда, постиженията всяка година се подобряват и това не е, защото хората стават по-добри, а защото медицината напредва. Препаратите се правят по-пречистени и по-силни. Естествено и методиката на тренировки става по-добра. Затова съм сигурен, че на олимпиадата, която предстои, ще се счупят много рекорди.

Не бих казал обаче, че се злоупотребява с използването на стимуланти. Ако се използват правилно в разумни дози и с наблюдение, страничен ефект почти няма. Често се пише, че стероидите водят до агресия, оплешивяване, безсъние, но тези странични ефекти се проявяват само при приема на огромни дози или при хора, които не са ги употребили както трябва. Много се говореше и по медиите, че анаболите убиват хората, което не е вярно. Ако бяха толкова опасни, нямаше да се продават по аптеките. Има страни, като Турция, в които можеш от аптеката да си ги купиш без рецепта.

В Сливен преди години имаше случай, за който се смята, че момче умря след употребата на алкохол и стероиди. Според мен обаче, неговата смърт не се дължи на използваните медикаменти, по-скоро е имал някакви проблеми по рождение, а стероидите и алкохолът са ги усложнили още повече. В България, а и по света, няма смъртни случаи от употребата на стероиди.

- Каква е разликата между анаболните стероиди и хранителните добавки?

- Много често се бъркат понятията хранителни добавки и анаболни стероиди. Има хора, които използват добавки, а тези, които не разбират, казват: „този използва химия”. Трябва да се знае, че хранителните добавки са натурални продукти. Полезни са, защото са синтезирани от различни растителни видове и помагат на организма, като му набавят нужните хранителни вещества. В забързаното ежедневие става по-трудно да се храним разнообразно и от нашето меню често липсват плодове и зеленчуци, затова хранителните добавки допринасят за по-здрав организъм. Моят съвет към хората, които спортуват, е да използват хранителни добавки и да не употребяват стероиди.

Анаболите са на хормонална основа. Те са забранени за състезателите във всички спортове. Всички са производни на мъжкия полов хормон тестостерон. Затова, когато той се инжектира или се взима във формата на таблетки, наддаването на килограми става по-бързо. Не съветвам никого да прибягва към стероидите, ако няма да се състезава, защото това си е игра с хормоните. Когато се вкарват хормони външно, организмът потиска собственото си производство на тези хормони.

Затова, след спирането на прием на анаболите, на професионалистите се дават други медикаменти, които стимулират собственото производство на хормони. Тогава страничните ефекти са минимални и с времето организмът се възстановява. И килограмите, които се натрупват, се задържат. Тези, които не са запознати с правилния прием на стероидите, качват 10 килограма, а после като ги спрат, свалят 15. При тези хора положителен резултат няма и те имат нарушения в черния дроб и сърцето.

- За колко време може да се направи мускулна маса чрез фитнес и стимуланти? Колко е траен ефектът?

- Ако става въпрос за натурален културизъм, е много важна генетиката, правилната тренировка, храненето и режимът. При всеки е различно. Ако подготвям двама близнаци и ги храня и тренирам еднакво, пак няма да имат едни и същи резултати. На мен винаги ми е било трудно, защото се готвя натурално, против употребата на химичните медикаменти съм.

Видим ефект на натрупване на маса има след третата седмица на тренирането. При някои проличава доста бързо, други трябва да тренират години, и ако има постоянство, стават по-добри и по-добри. Храната трябва да е правилна, защото тя е над 50 % от резултата в залата. С фитнеса се стимулират мускулите, а дали те ще растат, зависи от това какво се яде.

Има хора в залата, които искат да използват медикаменти, за да натрупат мускулна маса за два месеца. За толкова време той не може да научи упражненията в залата, какво да говорим за резултат. Стероидите са едва 10 процента от целия процес.

„Сливенски НОВИНИ”

 

Още снимки от новината

Във фитнес-залата с певицата Ан Джи
Антон е треньор на Йовко Тихов, който през миналата година стана абсолютен републикански, балкански и световен шампион по културизъм.

 

 
 

Copyright © 2008-2016 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев